Transliteratie – verplicht of vrijwillig?

15 oktober 2022


Zoals moedertaalsprekers van het Tsjechisch weten, worden vrouwelijke achternamen meestal gevormd door het achtervoegsel ová toe te voegen aan het mannelijke achtervoegsel, of zelden op een andere manier. En dit levert verschillende problemen op.
Het eerste probleem is dat radicale feministen, die geen verstand hebben van taal, vinden dat ová te veel lijkt op het bezittelijk achtervoegsel ova. Ze willen de transliteratie afschaffen omdat ze geloven dat om de een of andere reden hun achternaamvorm inferieur is aan de mannelijke, en het kan ze niet schelen dat dit de Tsjechische taal zal beschadigen en zo ons vermogen om met ons allen te communiceren zal beperken. Dergelijke radicale feministen zijn echter zo zeldzaam dat ik het aandurf om ze te negeren en me te richten op de belangrijkere kwestie van het hernoemen.
krásná žena
Een tweede, serieuzer probleem is het hernoemen van achternamen van buitenlandse vrouwen. Over deze kwestie is de samenleving al bijna in tweeën verdeeld (speculatie, niet gebaseerd op statistieken). Sommige mensen (vooral jongere mensen) vinden de verbogen vorm (bijv. Michelle Obama) verontrustend of zelfs schokkend. Anderen, voornamelijk oudere mensen, vinden het niet erg en stellen dat de verbogen vorm makkelijker is om zinnen te produceren.
Ik zit daar ergens tussenin. Hoewel ik tegen het hernoemen van alle buitenlandse namen ben (per slot van rekening zou niemand ooit Agatha Christie zeggen), ontken ik aan de andere kant niet dat de onvertaalde vorm de communicatiemogelijkheden beperkt. Denk bijvoorbeeld aan de zin “Het land kan niet zonder Michelle Obama.” Of zou je “Zonder Michelle Obama” schrijven? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar voor mij klinkt die zin veel vreemder dan de verbogen vorm. We kunnen het erover eens zijn dat we het hierover oneens zijn. Over de derde kwestie hebben we die optie echter niet.
žena v roláku
De laatste kwestie is of Tsjechische vrouwen hun eigen achternaam mogen bepalen. Deze kwestie moet meer worden behandeld dan de vorige, omdat de wet op de een of andere manier moet worden vastgelegd. Zelf zou ik, gezien mijn subjectieve perceptie van de hele kwestie van naamsverandering, het liefst alle vrouwen de vrijheid geven om te kiezen, maar ik kan de argumenten van de andere kant begrijpen.