Vandaag geven we een overzicht van de oprichting van Tsjechië als onafhankelijke staat en de presidenten van Tsjechië. Daarna kijken we naar de korte ontwikkeling van de politiek in Tsjechië met betrekking tot de gekozen/gekozen presidenten van die periode. Alle burgers van Tsjechië moeten deze informatie kennen en erover kunnen praten.
Onafhankelijkheid van Tsjechië
Na 1989, tijdens de Fluwelen Revolutie, verdiepte de verdeeldheid tussen de Slowaakse en Tsjechische partijen zich. Dit resulteerde in de ondertekening van een vredesverdrag op 31 december 1992. Onder het vredesakkoord werden Tsjechië en Slowakije aparte staten, met eigendommen, staatsrechten en verplichtingen die tussen hen verdeeld waren.
Dit was een natuurlijk gevolg: op 1 januari 1993 werd een onafhankelijke staat uitgeroepen en sindsdien handelt Tsjechië alleen voor zichzelf.
Sinds 1993 heeft Tsjechië slechts drie presidenten gehad, allemaal prominente politici, en twee van hen zijn nog steeds politici.
Presidenten van de onafhankelijke Tsjechische Republiek
– Václav Havel
– Václav Klaus
– Milos Zeman
Václav Havel diende als president van 1993 tot 2003, maar helaas Helaas overleed hij in 2011 als gevolg van langdurige gezondheidscomplicaties. Václav Klaus was president van Tsjechië van 2003 tot 2013. De laatste huidige president trad aan in 2013 en zijn ambtstermijn loopt tot 2023
. Václav Havel was de meest populaire, Václav Klaus de meest conservatieve en Milos Zeman de meest controversiële president. Alle drie hadden ze echter een sterke invloed op de geschiedenis van de Tsjechische staat,
en er is altijd veel kritiek en ontevredenheid geweest aan het hoofd van elke opeenvolgende president. Wij zijn echter van mening dat alle drie de presidenten zorgvuldig, eerlijk en met veel begrip zijn gekozen. Hun taken werden en worden perfect uitgevoerd en we zouden hen allemaal dankbaar moeten zijn voor de manier waarop ze voor ons land zorgen.
Het presidentschap is net als elk ander beroep en we moeten erkennen dat ze hun werk goed hebben gedaan.