Chinees Nieuwjaar

3 november 2022


De zogenaamde maankalender wordt nog steeds gebruikt in China, Japan, Taiwan en Korea. In tegenstelling tot de zonnekalender is de maankalender afgeleid van de beweging van de maan (luna) . De maan beïnvloedt zoveel dingen in ons leven dat de Chinezen zo in de kracht van de maan geloofden dat ze hun kalender afleidden van de bewegingen van de maan. Daarom begint het nieuwe jaar meestal eind januari of begin februari.
průvod s maskou
Mythologie
De maankalender is nauw verbonden met de horoscoopen mythologie. Elk jaar heeft een ander dier, waarbij de rat, buffel, tijger, konijn, draak, slang, paard, schaap, aap, haan, hond en varken elkaar afwisselen in een 12-jarige cyclus. Daarnaast veranderen de elementen hout, vuur, aarde, metaal en water elke vijf jaar. Net zoals de Chinese dierenriemverandert, zegt de combinatie van dieren en elementen iets over ieder van ons. Het feit dat de yin en yang krachtenelkaar twee keer per jaar afwisselen
lampiony ve tmě
Tradities en vieringen
Het nieuwe jaar is de belangrijkste feestdag van het jaarin China en wordt dan ook dienovereenkomstig gevierd. Symbolisch zijn de grootse vieringen, vuurwerk en lantaarns. Deze vieringen duren 15 dagen ,en de traditie begint met het schoonmaken en versieren van het huis. Huizen worden voornamelijk in het rood versierd, wat als een gunstige kleur wordt beschouwd. Traditionele papieren knipsels, lotusbloemen of schalen met sinaasappels voor bezoekers zijn niet te missen.
Het is ook de gewoonte om offerste brengen aan de god van het kokenin de vorm van een feestelijke lunch of de bereiding van Chinese dumplings.
Rodeenveloppen gevuld met geldworden uitgedeeld voor geluk, vooral aan kinderen maar ook aan volwassenen.
Varkens, kippen, eenden, kleverige rijstwafels en andere zoetigheden
vormen het diner voorafgaand aan Nieuwjaar. Het is echt een groot feest, met de nadruk op traditionele gerechten.
Natuurlijk is de positieve sfeer [41] van de hele viering [40] ook essentieel. Daarom komen vrienden [42] en familieleden op bezoek [43]. Het is ook de tijd waarin mensen traditionele zijden kleding dragen (rood en goud, natuurlijk). Men gelooft dat rotjes en allerlei soorten vuurwerk boze geesten verdrijven. Daarom zijn ze een belangrijk onderdeel van vieringen en optochten. De draak wordt in China vereerd en is een symbool van China.
De vieringen omvatten ookbezoeken aan tempelswaar mensen bidden en wierook aansteken. Op de laatste dag wordt er een lampionnenfestivalgehouden waarbij alles in brand wordt gestoken. Mensen dragen lantaarns, laten lantaarns vliegen, steken kaarsen aan rond hun huizen en eten rijstwafels en andere zoetigheden. Dit is een prachtig einde van het festival.